Contact Us

Departamentul de Ecologie al ONG Crispus Sibiu

Danube Delta in 2010

Danube Delta in 2010
Danube Delta in 2010

marți, 16 februarie 2021

Exterminarea hilacului sau sacalului auriu in Romania, episodul 1

Golden Jackal aggressive hunting and poaching in Romania

Din frica, vanatorii aplica masura extrema, 80% din efectivele de hilac sau sacal auriu sunt in bataia pustii in fiecare an. Vanatorii sunt pacaliti cu stiri false la televizor. Multi dintre ei nu inteleg de ce trebuie indeplinita o cota de recolta asa de mare. Altii sunt preocupati de efectivele de mistret si de caprior in descrestere.

Departamentul de Ecologie al ONG Crispus Sibiu

Pozitie publica: 16.02.2021

Intr-un interviu din 2012 realizat de Teofilia Nistor la emisiunea Info Terra ONG Crispus din Sibiu explica situatia legala a sacalului in Europa.

Despre hilacii din Romania MP3 in 2012


Crispus Sibiu anunta si avertiza asupra statutului legal al speciei. Hilacul sau sacalul auriu se afla in Anexa Va a Directivei Habitate alaturi de capra neagra, dihorul de casa si jderul de copac. Pentru aceste mamifere este obligatoriu studiul efectivelor si monitorizarea acestora inaintea oricaror masuri de management.

Hilacul sau sacalul auriu, desi are statut de specie de interes comunitar alaturi de capra neagra, dihorul de casa si jderul de camp, este persecutat prin vanatoare la limite exagerate. Se observa insa, ca eliminarea din natura la cote de recolta de peste 60% populatia creste, iar de la 80% (o cota considerata de exterminare), cresterea populatiei va fi si mai mare. 

Chiar si asa, hilacul a devenit ultimele zile subiect de presa, pentru a se justifica frica vanatorilor si ai motiva pentru indeplinirea cotelor, in timp ce la Sfantu Gheorghe, in rezervatia Biosferei Deltei Dunarii sacalii sunt eliminati prin braconaj de ani de zile. Ultimul sacal a fost gasit pe plaja din Sfantu Gheorghe, la data de 31 decembrie 2020. 

Hilacul nu este considerat o specie daunatoare, fiind incadrat impreuna cu capra neagra in Anexa 5A, din Directiva Habitate, directiva transpusa in legislatia romaneasca prin OUG 57/2007. 

La aceste specii, pentru extragerea lor din natura si valorificare sunt necesare masuri speciale de management bazate pe actiuni de monitoring, de intocmirea unui plan de management si a unor cote de recolta in baza unor sesiuni organizate de specialisti avizati din institutii de cercetare. Chiar si atunci cand este permisa vanatoarea in aceste conditii, mijloacele neselective sunt interzise, si ne referim aici la mijloacele electrice si electronice, chematori, faruri, lunete cu infrarosu, transportul cu vehicule motorizate. 

In aceste date, prezentate public de Ministerul Mediului, nu sunt reflectate zecile de carcase de pe sosea, hilacii accidentati pe sosele, asa cum reiese din studiul abia inceput de catre Grupul Informal D.O.R. Fauna pe sosea Romania.

Numarul de sacali evaluati, aprobati pentru recoltare si cotele realizate intre 2014-2020. In Anul 2020 s-au eliminat din natura 9.497 de hilaci. Vanatorii au refuzat sa indeplineasca cotele propuse.

Efectivele estimate la specia de vulpe si sacal auriu impreuna cu numarul de indivizi recoltati, perioada 2014-2020.

Hilac fotografiat in 2013 la Periprava, Foto: Carlo Galliani

Hilac inregistrat in anul 2012 pe Grindul Lupilor, Captura din video: Ovidiu C. Banea & Cristian R. Papp

Sacal ucis prin braconaj la Sfantu Gheorghe, Foto: Elena Lotrean




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu