Stagiul de iarna WILDLIFE SNOW FOOTPRINT TRACKING intitulat CARPENUL 2012 s-a desfasurat in perioada 24-26 decembrie 2012 in padurile de foioase de langa comuna Vurpar, judetul Sibiu.
Sectia de Ecologie a ONG Crispus a organizat stagiul in doua sesiuni una de noapte si una de zi.
S-au parcurs aproximativ 9x2km. Pe zapada moale si pe o vreme excelenta au fost ushor vizibile urme de Sus scrofa, Vulpes vulpes, Lepus europaeus, Felis silvestris, Capreolus capreolus dar mai putine si totusi existente de Lynx lynx, Canis lupus si Ursus arctos.
In doua ocazii am intalnit si urmele de sacal auriu Canis aureus insa in lipsa unor metode directe de identificare, ONG Crispus nu poate asigura inca prezenta sacalului in Podisul Tarnavelor, mai bine spus pe Valea Hartibaciului.
Membri din cadrul Sectiei de Ecologie a ONG Crispus au identificat impreuna cu membri AJPVS Alba un exemplar de sacal auriu in judetul Alba si au realizat studii de biometrie si necropsia acestuia la Institutul de Medicina Legala din Alba in august 2011. (vezi analiza de continut gastric in Acta Zoologica Bulgarica aici)
Cu cercuri de culoare rosie sunt indicate regiuni unde Crispus NGO Sibiu a desfasurat actiuni de monitorizare la specia de sacal auriu. Ipoteza noastra este ca aici in zona comunei Vurpar, unde padurile se intretaie cu afluenti ai Muresului dar si Oltului, este probabil ca in scurt timp sa putem vedea sacalul auriu, specie de interes ecologic major in sistemele trofice unde poate fi intalnit. Sacalul a fost semnalat in Ungaria inca din trecut, unii autori sustinand chiar ca ar fi specie nativa. Noi date arata ca sacalul colonizeaza TransDanubia inca de acum 40-50 de ani. Ruta TransDanubia si Serbia, judetul Timis si apoi raul Mures poate explica prezenta sacalului la Alba Iulia, acesta fiind semnalat in judetul Alba inca din 2008-2010. In luna Octombrie in cadrul actiunii Sistem 2012, ONG Crispus a organizat pe raza fondurilor de vanatoare de la Bals (Slatina) actiuni de monitoring dupa ce s-au inregistrat prezente ale sacalului in mod eratic.
Sistemul ecologic atat de variat si inca bine reprezentat de fauna subcarpatica si specifica podisului Tarnavelor poate aduce informatii utile in ceea ce priveste interactiunea arealului sacalului cu cel al lupului.
Zona de fieldwork pentru actiunea din decembrie 2012 este semnalata cu cercul alb, intre raul Visa, afluent al Tarnavei Mari, afluent al Muresului si Hartibaciu, afluent al raului Cibin si Oltului.
Tot aici (cercul alb) in data de 26.12.2012 l-am intalnit si pe regele muntilor si al padurilor, ursul carpatin. Un barlog cu pamantul scos afara poate chiar in noaptea in care noi ajunsesem la locul unde am instalat capcana fotografica pe traseul verde (data 24.12.2012), excremente si urme in zapada la tot pasul. O jumatate de colina era marcata, probabil pentru a asigura paza si teritorialitatea. Mecanismul a functionat, cel putin pentru noi. La 2 minute deja eram pe alt versant al dealului!
Morning, 10 km from Vurpar, Sibiu County. View to South (Olt River Basin and Carpathians)
Bear den
From far, the same den
Bear track (Ursus arctos)
Foto: Ovidiu C. Banea
Bear pathway
Droppings of bear and probably fox
Lepus europaeus and Canis lupus
Photo trapping by Danny Gherman
Vulpes vulpes and Lynx lynx
GPS helps to localize signs
We have to go on foot now
like him
View to North (Mures River Basin/ Tarnava Mare tributary)
La Cetatea din Vurpar (epoca de bronz). De aici, din zidurile ce abia se mai intuiesc, se pare ca a fost carata piatra pentru a se ridica biserica sasilor din sat, la aproximativ 10 km distanta, pe la 1300. Aici s-au gasit resturi de ceramica si bratari din bronz, precum si un varf de lance de fier (celtic), brazdar de fier (roman), ac de bronz, dar si o secure de arama plata din epoca timpurie a bronzului. Si noi cautam sacali?
Ovidiu C. Banea
Responsabil Sectia Ecologie ONG Crispus Sibiu
Ce mai aventura!
RăspundețiȘtergere