wild horse skull
cattle carcass
Cabana ecologica si SOR de pe grindul Lupilor, aici am intalnit cea mai mare densitate de sacal auriu in Romania, este o zona strict protejata, iar la inceputul grindului se afla un complex zootehnic de crestere si sacrificare a bovinelor
cu domnul Ing Ion Munteanu, sef compartiment biodiversitate, la ARBDD, Tulcea
Bucuresti, spre muzeul de istorie naturala "Gr Antipa"
Azimut 2011
actiune internationala de monitoring specializat la specia de sacal auriu in arii naturale din sudul Romaniei si in Delta Dunarii
aterizam la Sibiu, 8 februarie 2011
Corpul de Control Ecologic Garda Verde al ONG Crispus Sibiu impreuna cu Serviciul National de Vanatoare si Acvacultura din cadrul RNP Romsilva si cu Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa”din Bucuresti a organizat a treia actiune de monitorizare la specia de sacal auriu in perioada 9-17 februarie 2011. Specialisti din cadrul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii au fost invitati sa participe la activitatile ce s-au desfasurat in Delta Dunarii.
Stagiul, intitulat "Azimut 2011", a urmat actiunii pilot din luna iunie 2010 si studiului preliminar din octombrie 2010 (Orizont 2010) si a fost impartit in 3 etape, in functie de zona de studiu.
Obiectivele principale au fost perfectionarea tehnicii de lucru, determinarea variabilitatii nucleelor populationale cuprinse in studiu (clusters) si stabilirea strategiei pentru proiectul “Structura si dinamica populatiilor de sacal auriu in arii naturale din sudul Romaniei si din Delta Dunarii in perioada 2010-2014”, proiect pe care dorim sa il inaintam spre finantare organismelor internationale sau inter-regionale.
La aceasta actiune au participat in mod direct domnul Ing Petre Gargarea, seful Serviciului de Vanatoare si Acvacultura din cadrul RNP Romsilva Romania, organizator si coordinator de actiuni specifice de supraveghere a sacalului auriu in habitatele unde acest mamifer a fost semnalat,
inginerul Daniel Perez Vazquez, din Lugo da startul Azimut 2011 la StephenPlatz in Viena, pe 8 februarie 2011
prima etapa, judetul Timis, zona inclusa in proiectul nostru in anul 2011
vecinatatea cu Serbia si Ungaria, unde exista populatii stabile de sacal auriu
da zonei o importanta speciala pentru studii regionale
echipa Azimut 2011, Laszlo si Mark au venit din Budapesta, Dusko si Aleksandra sin Belgrad
noi de la Sibiu si domnul Petre de la Bucuresti. Aici ne-au gazduit Ing Viorel Gligor cu dl. Cristi Potarniche
suntem in februarie, conditiile de monitoring sunt optime
In prima etapa, care a avut loc langa localitatea Cheveresu Mare din judetul Timis, au participat biologii Dusko Cirovic si Aleksandra Pinezic din Serbia si Laszlo Szabo si Mark Hajdu din Ungaria.
La cea de-a doua etapa, ce a avut loc in arii naturale din judetele Giurgiu si Calarasi au participat biologii Laszlo Szabo si Mark Hajdu din Ungaria si ecologul Giorgos Giannatos din Grecia.
echipa Azimut 2011 la O.S. Ghimpati, Giurgiu
despartirea la Giurgiu este grea, deja suntem la a doua actiune in mai putin de 6 luni, aici domnul Ovidiu si domnul Marian se opun trecerii lui Giorgos si a domnului Petre, seful SNVA. Plecam spre Calarasi
sacalul auriu isi arata maiestria, de ce ar fi intins pe sosea?Probabil trece noaptea dinspre zonele neadministrate de catre RNP catre fondurile de vanatoare
Suntem informati ca aproape lunar un exemplar este calcat pe soseaua nationala.
colectam proba biologica din tesutul muscular cardiac
gazda noastra, domnul Ing Niculae Anton ne-a pus la dispozitie o masina de teren ce apartinea armatei elvetiene; am fost ajutati si incurajati pentru actiune
Mark Hajdu, Laszlo Szabo, Giorgos Giannatos si Juan Matute de Toro pregatiti pentru sesiunea nocturna de monitoring acustic si spotlight la sacal auriu, judetul Calarasi, 11.02.2011
habitat specific(4) Calarasi
acasa la Calarasi, va multumim SNVA RNP Romsilva
stim ca ne sunteti parteneri pentru proiectul de monitoring sustinut la specia de sacal auriu
in Romania, aceste demersuri reprezinta primele actiuni de acest fel la noi in tara si dumneavoastra sunteti colaboratorii nostri principali pentru evaluarea "Structurii si dinamicii populatiilor de sacal auriu in arii naturale din Romania in perioada 2010-2014"
Etapa a 3-a s-a desfasurat in arii naturale de langa localitatea Gura Dobrogei din judetul Constanta si in zona de grinduri maritime din Delta Dunarii.
etapa a 3-a, Mihai Viteazu, Sinoe, Cabana SOR si ecologica de pe grindul Lupilor, Caraorman, Letea, periprava, CA Roseti, Sfistofca, sat Letea
La actiunea din februarie, Azimut 2011 au mai participat Ing silvic Daniel Perez si naturalistul Juan Matute de Toro, ambii din Spania. Sprijinul maxim pentru organizarea acestei actiuni l-am primit de la reprezentantii serviciului de vanatoare din cadrul Regiei Nationale a Padurilor din Romania Romsilva, Ing Viorel Gligor, sef compartiment vanatoare Lunca Timisului, Ing Ovidiu Tone, sef compartiment vanatoare Giurgiu, brgd. Marian Mirea de la Ocolul Ghimpati, Ing Niculae Anton, sef compartiment vanatoare Calarasi.
Colaboratori stiintifici ai echipei “Azimut 2011” au fost si Prof Boris Krystufek din Slovenia, biologul Miha Krofel din Slovenia, Dr. Biolog Luca Lapini din Italia si Dr. Biolog Frank Zachos din Germania. Din cadrul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii au colaborat Ing Ion Munteanu, sef compartiment biodiversitate si domnul Guvernator Ing Grigore Baboianu.
calatoria prin delta s-a facut in conditii vitrege, temperaturile scazute ne-au produs cateva neplaceri, ambarcatiunea Laura nu a putut fi folosita, Nea Ion ma anunta-se cu o saptamana inainte ca salupa este ancorata pe un canal inghetat din apropierea cartierului Vladimirescu. Am fost nevoiti sa inchiriem o salupa cu motor dar neacoperita.
la un moment dat domnul Titi Ceico, patronul barcii a fost nevoit sa apeleze la localnici pentru a ne ajuta sa remorcam barca peste dig, am scutit astfel o buna parte din lacul Razim cu vant si gheturi. Am innoptat la Crisan, am instalat camera cu infrarosu la Caraorman, surpriza ne-a fost sa fotografiem o pisica salbatica Felis silvestris in acelasi loc unde cu 5 luni in urma sacalul auriu a fost fotografiat in premiera de catre echipa noastra in cadrul expeditiei Orizont 2010 din octombrie.
pisica salbatica la Caraorman
viteza impreuna cu temperatura scazuta, senzatii vii
statia cu rezultat pozitiv din Letea
I agree...
impreuna cu Guvernatorul ARBDD, domnul Ing Grigore Baboianu si cu dl Ing Ion Munteanu, sef compartiment biodiversitate, sediul ARBDD Tulcea
REZULTATE:
Acest stagiu a reunit in Romania specialisti biologi din Romania, Spania, Ungaria, Serbia si Grecia facandu-se astfel schimb de experienta si de tehnica folosita la monitorizarea sacalului auriu. Tehnica folosita pentru prima data in Europa de catre colegul nostru, ecolog-biolog Giorgos Giannatos din Grecia a fost repede recunoscuta ca si modalitate optima de monitorizare, avand costuri mici si implicatii nesemnificative pentru grupurile populationale de sacal auriu. Totusi aceasta tehnica trebuie utilizata cu o perioada de cel putin 3 luni in acelasi loc pentru a nu produce confounding si erori de masurare si pe cat posibil e de dorit de a se completa cu date din teren, urme, fotografii sau video obtinute cu camere speciale stabile pe baza de PIR (senzor de caldura si de miscare) dat fiind faptul ca este o tehnica indirecta.
Pe raza Ocolului Lunca Timisului, s-au instalat 8 statii de chemare, raspunsul fiind pozitiv in mai mult de jumatate din ele, incepand chiar cu S1 din fata cabanei de vanatoare. Au fost prezenti Ing Petre Gargarea, seful Serviciului National de Vanatoare si Acvacultura din cadrul RNP Romsilva, Ing Viorel Gligor, seful compartimentului de vanatoare O.S. Lunca Timisului, Brgd. Cristian Potarniche. Colegii din Ungaria si din Serbia au colaborat si au ajutat mult la instalarea statiilor si la modul de lucru.
La O.S. Ghimpati Giurgiu si la Calarasi, raspunsurile s-au mentinut pozitive in proportiile din expeditia anterioara, iar in Delta Dunarii, s-a reconfirmat densitatea maxima de pe grindul Lupilor.
Aici impreuna cu Ecolog-biolog Giorgos Giannatos si cu colegii spanioli Ing Daniel Perez si naturalistul Juan Matute de Toro am instalat puncte suplimentare pe linea sud-nord de grinduri maritime ce leaga lacul Razim de localitatea Periprava.
La Periprava, in padurea Letea am avut pentru prima data, de la inceputul actiunilor de monitoing, rezultatul pozitiv la statia instalata la sugestia domnului Inginer Daniel Perez Vazquez din Lugo. Astfel am putut corobora datele cu cele obtinute cu 5 luni in urma si anume cu vizualizarea femelei de sacal cu cei 3 catei la iesirea din satul Periprava spre padurea Letea. Suntem convinsi ca aceasta zona trebuie mentinuta in programul de monitorizare pentru importanta pe care sacalul auriu o reprezinta ca si nou pradator natural in ecosistemul sensibil din padurea Letea.
In timpul actiunii Azimut 2011, in perioada 8-16 februarie am prelevat probe biologice de la 4 indivizi de sacal auriu din judetele Timis, Giurgiu si Calarasi. Aceste probe biologice impreuna cu alte probe pe care speram sa le colectam in urmatoarele actiuni se vor studia genetic cu ajutorul Dr. Frank Zachos de la Muzeul de Istorie Naturala din Viena pentru stabilirea diversitatii indivizilor si a varstei cluster-urilor populationale de sacal auriu din Romania din zonele de interes.
Urmatoarea actiune, Wanax 2011 va avea loc in perioada 13-19 august 2011 si are ca principal scop evaluarea tehnicii in conditii de habitat bogat in resurse de hrana dar si completarea bazei de date cu informatii de la populatie si de la persoanele autorizate din cadrul Serviciului de Vanatoare si Acvacultura din cadrul RNP Romsilva si din cadrul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii
Echipa Azimut 2011, februarie Judetul Tulcea si Constanta, Ecolog Giorgos Giannatos, naturalist Juan Matute de Toro, Ing Daniel Perez Vazquez, Ecolog Ovidiu Banea
Buna ziua,
RăspundețiȘtergereIn primul rand transmit felicitari intregii echipe pentru materialul realizat. Ma bucur cand aflu de existenta oamenilor preocupati de natura si de viata ei. Am finalizat recent o prezentare despre Parcul National Muntii Macinului si Padurea Letea, in care am inclus si o poza prezentata de dvs. aici. Cu permisiunea dvs., pentru o promovare mai buna a zonei, doresc sa incarc prezentarea pe site-ul youtube, specificand, firesc, site-ul de provenienta.
Cu multumiri,
Silviu S
salutare, 21/24 ianuarie, Anubis 2023
Ștergere