Contact Us

Departamentul de Ecologie al ONG Crispus Sibiu

Danube Delta in 2010

Danube Delta in 2010
Danube Delta in 2010

marți, 30 august 2011

Wanax 2011, 13-19 august

Sacalul auriu in Romania, expeditia de vara WANAX 2011


Actiunile de monitorizare a sacalului auriu in Romania organizate de Corpul de Control Ecologic Garda Verde al ONG Crispus Sibiu au continuat cu expeditia WANAX 2011. Acest stagiu a avut ca si obiective principale alegerea ariilor naturale si a punctelor de studiu din sudestul tarii si analiza unui exemplar de sacal auriu, recent colectat in judetul Alba.



Ambarcatiunea Laura

nea Ion, capitanul


La Sfistofca, in estul comunei C.A. Rosetti

Sfistofca, mijlocul de transport

Periprava, ploaia binevenita

Langa un trail specific membri ai Asociatiei pentru managementul durabil al faunei salbatice BIOTUR instaleaza camera cu IR si PIR.

La intoarcere in satul Sfistofca oamenii sunt mai prietenosi

Soseaua dintre Sfistofca si Cardon

Sulina, socialismul la apus

Danube Delta wild horses

Nisip si sticla la Caraorman, un proiect abandonat dupa caderea comunismului

Caraorman, management?

Caraorman, habitat specific (1)

Small footprint close to an active jackal den

Active den in the Danube Delta

In loc de apa

Pasagerul, undeva pe bratul Sulina

Piatra Frecatei sau Guillin-ul romanesc din Dobrogea

In asteptarea bacului, Insula Mare a Brailei

Food resources

Satul Plopi (Rata) din sudul Insulei Mari a Brailei, transport

The European ground squirrel (Spermophilus citellus)


Popandaul de campie
Threatened Spermofilus citelus sp, somewhere in Dobrudja

Etapa OS Ghimpati, Directia Silvica Giurgiu
trupurile Albele, Manafu si Ogarca


Verificarea punctelor de lucru (studiu preliminar)

Paznicul de vanatoare

Study area

Trupul Ogarca vazut dinspre nordvest

Viitor complex zootehnic langa trupul de padure Ogarca

Culegere de date langa localitatea Vlasin

Spre Alba Iulia (to the Alba Iulia county, inside the Carpathian Arch)

Canis aureus front foot

Canis aureus back foot

Biometria exemplarului de sacal auriu, Alba Iulia

Trusa de disectie


Canis aureus, privire de ansamblu a organelor interne subdiafragmatice

Canis aureus stomach

Canis aureus teeth

Canis aureus internal organs

Canis aureus reproductive system

Canis aureus intestine

Depozitarea organelor interne

Continut gastric

Golden Jackal inactive dens

Alba Iulia county, habitat specific (2)

Water source up the hill


In perioada 13-19 august 2011, corpul de control ecologic Garda Verde al ONG Crispus Sibiu in colaborare cu reprezentanti ai Serviciului National de Vanatoare si Acvacultura din cadrul RNP ROMSILVA si cu reprezentanti ai AJVPS Alba a efectuat cercetari de areal specific pentru sacalul auriu in judetele Tulcea, Braila, Calarasi, Giurgiu si Alba.

La actiune au fost invitati ca si parteneri Muzeul de Istorie Naturala "Grigore Antipa" din Bucuresti si Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Expeditia intitulata WANAX 2011, la sugestia ecologului Giorgos Giannatos, prezent la actiunea internationala din iarna 2011, a inceput in Delta Dunarii. Am urmarit in mod deosebit amplasarea de noi statii in zona de liziera estica a Padurii Letea si a unei camere cu senzor de miscare si receptor de caldura pentru monitoring continuu pe o durata de 3 luni de zile intr-un “trail specific”. De asemenea s-au identificat vizuini active langa statiile instalate ine xpeditiile anterioare in apropierea satului Caraorman.

Pe data de 16 august echipa Wanax 2011 s-a deplasat in satul Plopi din Insula Mare a Brailei pentru evaluarea acestor zone geografice de mare interes in distributia si dezvoltarea populatiilor de sacal auriu. Pentru caracteristicile de habitat specific nealterat, conversia ecológica a multor terenuri agricole, activitati de vanatoare restranse vom alege aceasta regiune ca si control pentru studiul nostru.

In urmatoarele zile impreuna cu SNVA RNP ROMSILVA si cu Directia Silvica Giurgiu s-a reevaluat tehnica de monitoring in punctele instalate din trupurile de padure Albele si Ogarca de pe raza Ocolului Silvic Ghimpati. Ipoteza conform careia tehnica de monitorizare acústica trebuie completata si cu alte metode de evaluare, cel putin pe timpul verii, a fost repede agreata.

Wanax 2011 s-a incheiat in judetul Alba unde impreuna cu Dr Dan Dragota din cadrul Serviciului de Medicina Legala al jud Alba si cu Dr Bogdan Dragomir, medic veterinar si secretar in cadrul AJPVS Alba s-a realizat necropsia unui exemplar de sacal auriu recent colectat pe fondurile de vanatoare din apropierea Muresului. Pe teren, am instalat alte 3 statii de monitoring si s-au verificat conditiile de parteneriat cu AJPVS Alba pentru etapa din octombrie din cadrul stagiului umator Anubis 2011.

"Structura si dinamica populatiilor de sacal auriu in arii naturale din Romania in perioada 2010-2014" este programul initiat de catre Corpul de Control Ecologic Garda Verde al ONG Crispus Sibiu. Acest program va fi parte integranta din proiectul de monitoring si gestiune a unor arii naturale din Romania pe care Asociatia pentru managementul durabil al faunei salbatice BIOTUR il va sustine pentru o eventuala finantare.

Multumim SNVA RNP Romsilva, in persoana domnului Ing Petre Gargarea, sef serviciu, si a colegilor dumnealui pentru prezentarea situatiei reale a relatiilor interspecifice pe care sacalul auriu le dezvolta in anumite zone din Romania, pentru sprijinul si ajutorul logistic acordat in toate actiunile, domnului Dr Dumitru Murariu, directorul Muzeului de Istorie Naturala "Grigore Antipa" din Bucuresti, referent stiintific pentru sacalul auriu la noi in tara, domnului Dr Ing Grigore Baboianu, guvernatorul ARBDD pentru permisul de a studia Sacalul auriu si in Delta Dunarii, domnului Marian Ciurtin pentru informatiile pe care le-am primit din Insula Mare a Brailei, domnului Dr Dan Dragota de la Serviciul de Medicina Legala din jud Alba si domnului Dr Bogdan Dragomir, medic veterinar si secretar la AJVPS Alba pentru ajutorul acordat pentru analiza exemplarului de sacal auriu si de continut gastric.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu