Contact Us

Departamentul de Ecologie al ONG Crispus Sibiu

Danube Delta in 2010

Danube Delta in 2010
Danube Delta in 2010

miercuri, 17 martie 2010

Danube Delta Land RECOVER 2


Delta Force 2010 (23-27 martie 2010)

sau Land Recover 2, dar de aceasta data acoperirea terenului a fost cu apa, e timpul in care Dunarea atinge cote maxime, putem observa in aceasta prima imagine un loc de acostare a lotcii fotografiat acum doi ani, in fotografia de mai jos, acelasi loc fotografiat in martie 2010; observam o crestere de aprox 1-2 m a nivelului deltei ceea ce pentru aceste zone inundabile constituie un fenomen interesant si util in acelasi timp, depunerea icrelor la anumite specii de pesti facandu-se in aceasta perioada si in zone ridicate limpezi fara mal, unde apa se incalzeste mai repede.


23 martie 2010,
dupa nici 4 luni de zile ma intorc la Tulcea, la unchiul Didi si la matusa Dorina. Am plecat mai devreme, in jurul orei 11,00 cu R. spre Sinaia. La 20,15 am ajuns in Tulcea. Dunarea are cote nemaivazut de crescute, chiar si asa, nea Ion, m-a asigurat ca e in scadere de o saptamana.
Corcodelul cu gat rosu Red-necked Grebe (Podiceps grisegena) a fost in aceasta expeditie protagonistul principal, acesta din imagine este unul salvat dintr-o setca intinsa de un pescar in zona Letea; dupa cum spun chiar pescarii, aceasta forma de pescuit este interzisa in toata delta incepand cu anul 2007.
C. are de mutat mobila, D. (sacalul31) mi-a dat cortul, dar nu participa la expeditie pentru a nu forta nota la servici dupa ce deja a lipsit o saptamana din pricina unei gastroenterite, D. (cindrelul34) e de negasit, S. (marsupiu03) e in Noua Zeelanda, iar C.D., dealer-ul in Londra.


Asadar, sunt la a doua expeditie in solitar. Ipoteza: daca apa e asa de mare, sacalii trebuie ,sa se adune pe zonele uscate; maine intentionez sa ajung la punctul de observatie de pe grindul Lat colt cu grindul Lumina in sudul satului Caraorman. Daca iau legatura cu nea Ion, voi parcurge canalul Vatafu Imputita, Lacul Rosu, Puiulet. Apoi Erenciuc, pentru a urmari Vulturul Codalb, iar pentru a doua zi intentionez sa ajung pe Lacul Argintiu si Rosca prin Lacul Merhei, pentru a observa Pelicanul cret (Pelecanus crispus)

25.03.2010, zi cu insemnatate
Suntem pe canalul dintre Lacul Puiu si Erenciuc. Am incercat o incursiune pe grind fara succes, apa facandu-mi accesul spre padure imposibil; am reusit insa sa imi ud bine bocancii si pantalonii pana peste genunchi.
Egreta alba (Casmerodius albus)

Inspre punctul de observatie, un gospodar indraznet isi face legea; dupa cum vedem lemnul e prelucrat in stilul cel mai original, sa nu uitam ca suntem in Rezervatia Bioseferei Delta Dunarii.Rapitoare de zi, probabil erete de stuf (Circus aeruginosus)
multumesc domnului ecolog V.Pocora pentru identificare

Fazanul (Phasianus colchicus)

Noaptea a fost usoara, la cort, iar sacalul (Canis aureus) nu s-a lasat vazut sau auzit.
In partea dreapta a grindului, se afla iazul ce duce spre padurea Caraorman, incursiunea a fost scurta din pricina apei crescute.

Canalul in oglinda...

Ieri am facut din nou cunostinta cu padurarul F., ce acum 7 ani ne indica, mie si lui C.F. drumul spre lotca unchiului sau, cu care am ajuns prin aceste ape pana aproape de Sfantu Gheorghe; am avut 2 rame confectionate din bete, o harta si o busola, pe Haddock si o camera foto ce s-a pierdut pe fundul conexiunii dintre Erenciuc si bratul Sf Gheorghe. Am ajuns seara la 22,00 la un km de Sf Gheorghe, apoi dimineata pierdeam pasagerul la ora 6,05 a.m., fiind nevoiti sa parcurgem legatura spre Sulina pe malul marii, o adevarata provocare. Asa a fost in anul 2003 si acum padurarul Florin imi amintea cu drag acele vremuri, si cum a fost sunat din Sf Gheorghe pentru a recupera lotca unchiului sau. Ce vremuri...

Pescar la conexiunea dintre Erenciuc si bratul Sf Gheorghe, poate gaseste aparatul de fotografiat.

In fotografia de mai jos, e indicata cu sageata, localizarea Lacului Erenciuc, canalul ingust catre bratul Sf. Gheorghe cu maluri acoperite de vegeteatie arboricola e un bun loc de observatie a Vulturului Codalb (Haliaetus albicilla)

Seara, pe Lacul Erenciuc

Capitanul Ion, om de incredere, loial obiectivelor expeditiei.

O lebada (Cygnus olor), bate apa cu aripile sale

Lotca, de acum 7 ani, inca e functionala, padurarul m-a asigurat ca e una si aceeasi. In spate se poate vedea Padurea Caraorman, unde, dupa cum spune padurarul in urma cu cativa ani, doi austrieci au facut observatii la sacal (Canis aureus), la vizuinile din sudestul padurii, dar fara prea mult succes.


Dimineata, plecam spre Crisan si spre Letea, prin Canalul Dovnica, Lacul Merhei si de aici prin iazuri, uscate in timpul verii si toamnei.

Pescari, la ora diminetii

Egreta alba (Casmerodius albus)

Pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus)Aici, la barfa, alaturi de cormorani si lisite

Localitatea Crisan, in plina dezvoltare, se arata dimineata peste valurile Dunarii.

Primavara isi arata primele semne. Musca isi tine echilibrul pe o ramura de salcie plangatoare (Salix babylonica)

Din Merhei am trecut spre Matita, aici suntem in foisorul Rosca, aproape de colonia de pelican cret (Pelecanus crispus), greu de observat. Nu am reusit nici acum sa ajungem la Buhaiova, totusi colaborarea agentului ecolog a fost pe masura.

Din Lacul Rosca am facut o incursiune pe Lacul Argintiu, o zona impracticabila in conditii de apa scazuta; pentru a regasi intrarea prin stufaris, am legat o vesta de salvare, usor vizibila din largul lacului.

In jurul amiezii, am ajuns la Letea, satul e suferind dupa ce acum 2 saptamani, au murit cateva gaini, iar autoritatile s-au grabit sa declare carantina de gripa aviara! Populatia insa, m-a asigurat ca acest lucru se intampla in fiecare iarna-primavara din cauza frigului si a foamei. Am fost bucuros sa vad vacile crotalizate, un aspect util pentru identificarea animalelor in zonele strict protejate, cum ar fi de ex. zona ingradita din padurea Letea.

Padurea Letea

Caii sunt slabiti, dupa o iarna grea, am intalnit lesuri in numar alarmant, V.P. un ecolog autohton, ce a terminat facultatea la Iasi, nu demult, mi-a impartasit ingrijorarea. Fenomenul se repeta in fiecare an, si ipoteza ca aceste animale ar fi bolnave e perpetua. Totusi, dupa cum am observat in iarna, vigoarea animalelor, cred ca a putut suferi din lipsa hranei si a iernii friguroase prelungite. Animalele sunt foarte slabite si pot spune ca acei cai ce sunt lasati liber, sunt mai afectati de vremea neprielnica sau de lipsa hranei. Totusi, fenomenul trebuie bine studiat.V.P. explica unor turisti, interesantele fenomene din padurea Letea.

Berze albe (Ciconia ciconia) langa Letea.

Pescuitul, este si continua sa fie principala sursa de venit in zona comunei C.A. Roseti
In mai putin de 2 ore, acest pescar a reusit sa captureze 26 de kg de crap, caras si stiuca, cu vintirele bine ascunse. Este ingrijorat ca in luna aprilie, incepe prohibitia, si cooperativa nu va mai cumpara peste. Consider foarte necesara icorporarea acestor pescari in proiecte de mediu, de monitorizare a speciilor si de ce nu in agroturism.

Cu nea Ion, inainte plecarii spre Tulcea, expeditia se apropie de sfarsit.

Slep cu lemne pe bratul Tulcea, suntem in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii?

Malul Tulcei, ne asteapta pentru o noua provocare in iunie 2010, o sa ajungem din nou in Delta, sa ajungem sau sa ajung?

Salupa Laura, sta pe malul stang al Dunarii, la intoarcerea noastra din inima deltei. Sper ca pana in luna iunie sa o pregateasca Nea Ion pentru o noua expeditie. Inca este obosita de transportat pestele de la Chilia spre Tulcea.
Se pot organiza expeditii si in alte perioade de timp
puteti contacta pe mail panduru007@gmail.com
(organizare de itinerariu si expeditie de ecoturism)
sau telefon 0040741205900 (direct la D-l Ion) salupa Laura

gold jackal around, inainte de incursiunea pe iazul din sudestul padurii Caraorman, grindul Lat colt cu grindul Lumina

In septembrie 2008, cu C.T. si C.D., cand cautam o ambarcatiune pentru Operatiunea Delta Land Recover 1, cautam o salupa sa ne duca prin Caraorman, la Vatafu Imputita, in sudul bratului Sulinei si apoi in ziua urmatoare, la Letea catre Periprava, in nordul bratului; era o adevarata provocare pentru orice patron de barca, preturile erau de nesuportat. Nea Ion, insa, a inteles despre ce e vorba, si a acceptat colaborarea. De atunci am intrat cu dumnealui in delta de 4 ori. Il recomand pentru devotament si pentru compromisul cu obiectivele oricarei expeditii. Faptul ca detine o barca cu motor de 15 Pkw si cu rame, face accesul posibil in orice colt al deltei.
ANUNTUL, expeditiei DELTA FORCE 23-27 martie,
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Reconfirm, dorinta CCE(corpul de control ecologic) Garda Verde Sibiu de a intra in Delta Dunarii in perioada 22-24..27-28 martie 2010 cu scopul de a reevalua impactul Equus sp. asupra ecositemului din Letea si totodata, studiu nocturn al Canis aureus ssp.
La sf lunii decembrie a avut loc "Delta Horse 2009" o expeditie in solitar pe care o puteti studia pe http://www.deltachallenge.blogspot.com/ si pe http://www.panduru007.blogspot.com/ (aici e si un scurt video)
Cine doreshte sa participe la expeditie, trebuie sa asigure un status fizic adecvat si sa poata suporta o eventuala cazare la bivuac. Locomotia in delta va fi cu ambarcatiunea deja cunoscuta noua (disponibilitate de cazare la prova pentru cei mai frigurosi), cu barca cu motor in canale deschise si cu caiacul in zonele de protectie.
Pe curand,
in curand o sa postez detalii pe http://www.deltachallenge.blogspot.com/ va puteti inscrie la "urmariti blog"
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Un comentariu:

  1. e vorba de o expeditie inedita, observatiile vor fi de natura directa in ecosistem in locurile cu probabilitate crescuta! bivuacul se va face la cort, iar deplasarea prin delta cu caiacul

    RăspundețiȘtergere