Contact Us

Departamentul de Ecologie al ONG Crispus Sibiu

Danube Delta in 2010

Danube Delta in 2010
Danube Delta in 2010

duminică, 31 octombrie 2010

Orizont 2010, sacalul auriu

Actiunea Orizont 2010 sacalul auriu

Determinarea nivelului actual al populatiilor de sacal auriu Canis aureus L. 1758, ssp. moreotica in arii naturale din Sud-Estul Romaniei si din Delta Dunarii, studiu preliminar la Giurgiu, Calarasi, Constanta, Delta Dunarii 9-16 octombrie 2010
Dupa actiunea pilot de monitoring acustic la specia de sacal auriu desfasurata de catre Corpul de Control Ecologic Garda Verde al ONG Crispus Sibiu in perioada 12-16 iulie 2010 in Delta Dunarii, pentru studiul preliminar al unui proiect finantabil de catre Uniunea Europeana prin programul Life-Biodiversitate, organizatia a beneficiat de colaborarea directa a urmatoarelor organisme si institutii: Serviciului de Vanatoare si Acvacultura din cadrul RNP Romsilva, Directia Silvica a judetului Giurgiu, Directia Silvica a judetului Calarasi, Muzeul National de Istorie Naturala “Grigore Antipa” din Bucuresti, Facultatea de Biotehnologie Universitatea Ljiubljana din Slovenia, Institutul de Conservare a Faunei Salbatice din Ungaria.

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a adoptat cu entuziasm implicarea in proiectul pe care dorim sa il desfasuram, in studiul preliminar agentii ecologi din teritoriul analizat fiind mereu informati si consultati telefonic in ceea ce priveste plasarea statiilor de lucru.


Multumim in mod deosebit Serviciului de Vanatoare si Acvacultura din cadrul RNP Romsilva in persoana domnului Ing. Petre Gargarea, sef serviciu, pentru ajutorul acordat in elaborarea strategiei de lucru , a materialelor informative si pentru organizarea tehnica exemplara a primei etape a studiului din judetele Giurgiu si Calarasi. Multumim de asemenea Muzeului de Istorie Naturala “Grigore Antipa” in persoana Prof. Dr. Dumitru Murariu, director muzeu, pentru sprijinul stiintific si pentru sustinerea publica a Corpului de Control Ecologic Garda Verde al ONG Crispus Sibiu inca de la actiunea pilot din iulie 2010 ca si initiator al acestui tip de studiu al populatiilor de sacal auriu in Romania, recunoscandu-se astfel importanta pe care acest proiect o are pentru stabilirea de noi linii de investigare si cercetare a speciei in vederea protejarii ei sau a controlului acesteia in folosul biodiversitatii in functie de rezultatele obtinute.
Proiectul pe care vrem sa il inaintam programului european de finantare LIFE-Biodiversitate se intituleaza “Structura si dinamica populatiilor de sacal auriu in areale specifice din Sud-Estul Romaniei si din Delta Dunarii intre anii 2010-2014” si are ca scop alcatuirea unui plan de conservare-protectie a speciei si de control al populatiilor de sacal auriu in folosul biodiversitatii in Romania.
Obiectivele principale sunt evaluarea ecologica a relatiilor intersistemice pe care sacalul auriu le dezvolta in aceste zone precum si analiza specializata a interactiunii acestui mamifer cu asezarile umane acolo unde aceasta exista.
Actiunea “Orizont 2010 Sacalul Auriu”
9 octombrie 2010

Dimineata devreme am plecat dinspre Sibiu catre aeroportul Otopeni. Am avut deosebita placere sa cunosc pe Ing silvic Daniel Perez Vasquez din Galicia, care in urma cu 10 zile accepta fara conditii participarea la studiul preliminar. Cunoscator al populatiilor de lup, Canis lupus sp. din Galicia, unde realizeaza actiuni de monitoring acustic, a fost foarte interesat de proiectul nostru si s-a incadrat repede la metoda de lucru, desi orele de zbor dinspre Lugo spre Bucuresti se vedeau pe chipul dumnealui.
La orele 20,00 reintregeam echipa cu colegii din cadrul Directiei Silvice Giurgiu. Am fost primiti cu drag la Ocolul Silvic Ghimpati, am facut prima sedinta tehnica la o cabana din zona. Apoi am inceput primele emisii in trupul de padure Ruica, impreuna cu domnul Marian, seful de gospodarire faunistica si cu domnul Gheorghe, padurarul din zona. Primele emisii au avut rezultate negative.
domnul padurar Constantin, responsabil trupul de padure Cioflecu, prima padure din Romania unde am avut statii de chemare cu rezultat pozitiv
10 octombrie 2010

Micul dejun, pregatit cu atentie de catre personalul din cadrul Ocolului Silvic Ghimpati, a fost repede degustat si la orele 10,30 plecam acum spre Bucuresti.
A urmat sedinta tehnica cu domnul Prof. Murariu, directorul Muzeului de Istorie Naturala “Gr. Antipa” din Bucuresti in prezenta noilor membri ai echipei Orizont 2010, Silviu si Eros cu care ne-am intalnit in Piata Victoriei.


Am fost primiti cu caldura si aici la muzeu, cafeaua pe care am servit-o in cana mare, ma facea sa ma simt acasa. In occidentul tot mai criticat, cafeaua este servita “solo” sau “largo” in cantitate mica in cesti minuscule. Am discutat mult despre actiunile noastre cu domnul profesor si am dat detalii despre cartea valoroasa intitulata Sacalul Auriu, scrisa de catre Dr. Ing Adrian Angelescu in anul 2004, carte pe care tocmai am primit-o in dar de la domnul Ing. Gargarea.

Am pornit apoi cu Dani, Silviu si cu Eros din nou spre Giurgiu. La lasarea serii, dupa ce am servit cina traditionala romaneasca, am pornit cu mijloace de transport puse la dispozitie de catre colegii din cadrul Directiei Silvice Giurgiu spre trupurile de padure Albele si Cioflecu. Aici la Cioflecu am avut parte de bucuria primei statii pozitive. Ne-am imbratisat cu emotie cu domnii ingineri si cu padurarii avand acum certitudinea ca tehnica pe care o utilizam in studiul nostru, tehnica imprumutata de la colegii Miha Krofel din Slovenia si Laszlo Szabo din Ungaria, folosita de Giannotos et colab. in Grecia este o tehnica eficienta si utila pentru a realiza ceea ce ne-am propus.

In data de 10.10.2010 Silviu Matei,

fotograful nostru profesionist http://www.outdoorphotography.ro/ a reusit sa prinda acest cliseu din foisorul amplasat in ogorul de alimentare in Padurea Cioflecu.

Canis aureus ne saluta in Romania si ne cere voie sa il studiem cu grija si cu responsabilitate. Se poate observa un individ adult cu gulerul alb caracteristic.

Foto: Silviu Matei


11 octombrie 2010
Dimineata am tinut sedinta tehnica la Directia Silvica Giurgiu unde ne-am intalnit cu domnul director, Ing. Dan Dumitrescu. Ne-a primit cu entuziasm si am informat despre modelul si tehnica de lucru, precum si de proiectul pe care dorim sa il initiem. Ne-a spus razand ca “vulpea e vicleana dar sacalul mult mai inteligent”.
Suntem in zone cu interes cinegetic deosebit avand in vedere proximitatea fata de capitala, insa colaborarea cu serviciile silvice si de vanatoare este esentiala pentru reusita noastra si pentru coroborarea datelor.
Desigur, arealul prietenului nostru, sacalul auriu se intinde pe o zona mult mai ampla spre vest si spre est, am inceput insa in acest judet, unde se crede ca ar exista populatii importante de sacal auriu.
Dupa doua zile de munca pe terenurile Ocolului de la Ghimpati, am pornit acum spre Calarasi, unde ne-a primit domnul Ing. Niculae Anton, responsabil Compartiment Vânătoare, Pază şi Protecţia Pădurilor.
fieldwork
Am initiat actiunea pe fondul de vanatoare Boianu, unde emisia a avut raspuns pozitiv cu 3 exemplare tinere (4-6 luni) de sacal auriu, organizate intr-un grup vazut de catre alti colegi din foisorul de observatie. Ingrijorarea specialistilor este mare avand in vedere ca aceasta zona face parte din turismul de vanatoare la mare moda printre vanatorii italieni, austrieci, germani, spanioli ce ajung sa plateasca pana la 4000 de euro pentru un exemplar de cerb carpatin. De asemenea vanatul la pasari este foarte dezvoltat in aceste doua judete, vanatul preferat fiind reprezentat de ciocarlii, prepelite, potarnichi, fazani, rate salbatice. Am vazut aici reactia si atitudinea personalului fata de aparitia sacalului auriu si am fost informati de relatiile ecologice intersistemice pe care populatiile de sacal le dezvolta. Trebuie cuprinsa si aceasta zona in studiul nostru nu doar pentru interesul cinegetic al zonei, ci si pentru natura habitatului deschis in zone umede, agricole si de reconversie ecologica. Ni s-a declarat neoficial ca au fost impuscate 62 de exemplare de sacal auriu doar in anul 2010.
Din declaratiile colaboratorilor nostri am reusit sa extragem concluzii de natura practica pentru viitorul populatiilor din aceste zone: in timp ce la Ghimpati au fost semnalate exemplare de sacal auriu doar din 2007 (trupul Ruica) si din 2005 (padurea Cioflecu) aici la Calarasi pe fondurile studiate Boianu, Sfredere si Fundulea au fost semnalate exemplare inca din anul 1999-2000, ceea ce ne face sa credem ca populatiile din Judetul Calarasi sunt deja mai bine organizate, putand insista cu studiul nostru pentru observatii directe asupra regimului de hrana, de reproducere si de comportament al sacalului auriu.
Fondul de vanatoare Boianu, spotlight
12 octombrie 2010
Ne despartim cu greu de colegii de lucru de la SNVA si de la directiile silvice din Giurgiu si Calarasi. Urmeaza acum cea de a 2 etapa a actiunii Orizont 2010, monitoringul acustic, spotlight si fototrapping pe grindurile maritime din zonele inundabile ce unesc complexul lacustru Razim Sinoe cu braturile dunarene Sf. Gheorghe, Sulina si Chilia.
La Gura Dobrogei am facut observatii si sondaj de opinie, am realizat 2 interviuri cu doi pastori din zona, ne-au asigurat prezenta sacalului auriu in aceste regiuni de aproximativ 10 ani.
la cabana ecologica si SOR de pe Grindul Lupilor cu agentul ecolog
Relatiile cu Admninistratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii au avut caracter informativ pana in ultima zi a proiectului. Domnul Ing. Ion Munteanu, seful Patrimoniului Natural, Biodiversitate din cadrul ARBDD a asigurat sprijinul logistic initial, insa nu a avut sustinerea colegilor din cadrul departamentului de paza, acuzand astfel lipsa de fonduri pentru combustibil. Cu ajutor logistic statiile de chemare ar fi putut fi mult mai numeroase si area de studiu mai extinsa.
Deplasarea in delta a fost facuta cu o ambarcatiune modesta pe care o folosim in actiunile noastre inca din anul 2008. Am inceput actiunea pe Grindul Lupilor unde am instalat cateva statii, am facut observatii vizuale, spotlight pozitiv, apoi intr-o statie am avut surpriza sa auzim un numar de 7 exemplare din 2 unghiuri diferite.
Spre Lacul Rosu, Rosulet pana la Sfantul Gheorghe unde am instalat alte statii folosim barca cu motor de 15PkW. Pe canalul ce duce de la Rosu spre Sf Gheorghe undeva langa Saraturi, statia mobila instalata pe mijlocul canalului a avut un rezultat pozitiv de 4 indivizi pe care i-am auzit dinspre est; se confirma asadar ipoteza pe care o inaintase in luna iulie domnul Prof. Murariu; prezenta sacalului auriu la Saraturi. Nea Ion a ramas profund impresionat si dupa doi ani de munca alaturi de noi a putut in sfarsit sa asiste la un proces tehnic de monitoring cu rezultat pozitiv. De acum inainte este ambasadorul nostru permanent la Tulcea si in Delta Dunarii.
urma de sacal auriu identificata in padurea Caraorman
13 octombrie 2010
Noaptea am petrecut-o pe salupa lui Nea Ion, cu care am pornit in miez de noapte spre Sfantu Gheorghe. La orele diminetii, nea Ion intra cu ambarcatiunea pe lacul Erenciuc catre padurea Caraorman. Aici am despartit echipa, eu cu Daniel am realizat ecotrekking-ul urmand statiile instalate in urma cu doua luni spre satul Caraorman. Am observat urme de sacal auriu si excremente pentru delimitare teritoriala. Am instalat apoi inspre sat aparatele de capcana foto. In sat, prietenul Florin s-a aratat dispus pentru a realiza si in aceasta noapte masuratori ca si in actiunea precedenta. Am preferat insa, Sfantu Gheorghe pentru a completa area de studiu. Aici am informat pe domnul Mirel Voicu, agentul ecolog local, despre actiunea noastra si am primit informatii pretioase despre activitatea ARBDD. Pot spune ca este, poate, omul de care avem nevoie pe viitor, interesul dumnealui depasind cu mult pe cel al colegilor sai.
habitatul specific (1)
malul bratului Dunarea Veche, langa Sulina
14 octombrie 2010
Am fugit dimineata cu padurarul Florin cu tractorul pentru a verifica zona de fototrapping. Capcanele au avut rezultatul scontat: am fotografiat 3xcal, 3xsacal, 1xvulpe, 1xiepure.
Am pornit spre Crisan, aici domnul Petre Vasiliu si-a aratat interesul pentru proiectul nostru si ne-a inchiriat apoi caiacul.
La orele dupa amiezii, am ajuns la intrarea pe canalul Sulimanca, de unde in solitar am plecat cu caiacul spre satul Periprava.
Aici am contratat un autovehicul de teren pentru a completa zona de studiu cu ultimele statii. Am instalat 5-7 statii la Periprava, Sfistofca, C.A. Rosetti si Letea. La miezul noptii ma odihneam deja in casa primitoare a lui nea Vasile, prietenul nostru pescar de la Letea.
15 octombrie 2010
Peste zonele umede situate intre Lacul Merhei si satul Letea, Dani si cu Silviu au facut apel la un localnic pentru a ajunge pana spre sat, unde la orele diminetii dupa o noapte petrecuta la Letea ii asteptam. Atelajul cu care au venit dupa mine a fost destul de scump, insa nu aveam cale de mijloc, avand in vedere rivierele inundate pe care ar fi trebuit sa le trecem pana spre Lacul Merhei unde ne astepta nea Ion cu barca motorizata. Am ajuns pana spre bratul Sulina unde am innoptat.
urma de sacal auriu la Periprava
16 octombrie 2010
am lasat pe Silviu sa il insoteasca pe nea Ion pana la Crisan, au inapoiat caiacul domnului Petre si acum urma drumul in amonte spre Tulcea.
La orele tarzii din noapte am ajuns la Bucuresti unde am lasat pe Silviu si pe Eros, oameni devotati, loiali obiectivelor expeditiei, membri cu care oricand am repeta astfel de actiuni.
A urmat apoi ploaia de Bucuresti si odihna.
17 octombrie 2010
Dupa ce am insotit pe prietenul nostru Daniel la aeroport, am tinut ultima sedinta tehnica a actiunii Orizont 2010 la Muzeul de Istorie Naturala "Grigore Antipa" impreuna cu Eros si cu domnul Prof. Murariu.
undeva prin delta, ambarcatiunea Laura
nea Ion verifica ciorba de peste facuta de Eros
lipoveanul nostru e mai vesel acum dupa ce s-a ales cu tuica si cu rasplata, calul insa, obosit...
Silviu, intr-un moment de relax
Eros isi mai pune o portie si ne tine cursuri de fotografie
Dani fotografiaza totul cu binoclul, este si un bun ornitolog
salupa Laura la odihna inainte de drumul spre Merhei
seara pe puntea salupei la mamaliga cu peste prajit si rachiu de pruna
habitatul specific (2) sacalului auriu de la marginea satului Periprava inspre padurea Letea; in acest loc cu o seara inainte am observat 3 pui de sacal auriu cu o femela, satenii asigura prezenta sacalului auriu incepand cu anul 2007-2008.
habitat specific (3)
la intrare pe Sulimanca
locuinta din satul Periprava
Echipa Orizont 2010, pe faleza din portul Tulcea
din nou pe blogul "Sacalul auriu, Canis aureus sp. The golden jackal"

4 comentarii:

  1. MUY BIEN CHICOS,,,BUEN TRABAJO...PERO EL POBRE SACAL SE PARECE MAS A UNA ZORRA,,,VERDAD????TOTUSI ESTE DESTUL DE BINE,,,SINTETI PE DRUMUL CEL BUN,,,TINETI=O TOT ASA....

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai amigo, bravos! Da faci cum faci si tot dupa sacali umblii. Hai noroc, sacalule!

    RăspundețiȘtergere
  3. felicitari pentru articol si multumiri insuficiente pentru ca m-ati luat cu voi in familia asta nebuna de pasionati terminal ;)

    RăspundețiȘtergere