Contact Us

Departamentul de Ecologie al ONG Crispus Sibiu

Danube Delta in 2010

Danube Delta in 2010
Danube Delta in 2010

marți, 6 iulie 2021

Mascarada hilacului, Grupul Consultativ Delta Vie: "Sacalul auriu un animal periculos pentru ecosistem"

Despre vanatoare la sacalul auriu in Delta Dunarii

"Sacalul auriu este un animal fara stapan, considerat periculos pentru ecosistem sau pentru om", din platforma Grupului Consultativ "Delta Vie"


    Cand o specie de mezocarnivor de genul hilacului devine centrul atentiei intr-o rezervatie naturala cum este Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (RBDD), orice neajuns si problema poate fi imediat pusa pe seama inmultirii necontrolate a acestui mamifer nostim si util ecosistemului deltaic in acelasi timp. Pierderea de vitei care sufera de enterite, a ovinelor de pe Grindul Stipoc, unde pastoresc nestingherite turmele ciobanilor, pierderile insemnate in randul pasarilor de curte sau chiar si raspandirea virusului de pesta porcina sunt cateva din pagubele atribuite acestui mamifer cu un rol ecologic putin cunoscut.

Foto: Alexandra Ion

    La intalnirea de lucru organizata la Ministerul Mediului la data 6 aprilie 2021, la care Departamentul de Ecologie al ONG Crispus Sibiu a participat la invitatia domnului secretar de stat Robert Szep, alaturi de presedintele Asociatiei pentru Managementul Ecosistemelor Harghita, domnul Ing Dr Attila Farkas si de reprezentantul Asociatiei pentru Conservarea Diversitatii Biologice Vrancea, domnul ecolog Cosmin A.Țâru, am prezentat o propunere de proiect pentru o perioada de trei ani care sa poata oferi raspunsuri la cateva dintre problemele cu care se confrunta zootehnistii si fermierii din Delta Dunarii dar si vanatorii si gestionarii fondurilor cinegetice unde populatiile de sacal auriu ating o densitate greu de controlat prin vanatoare si unde se reclama scaderea efectivelor de vanat erbivor si de pasari. Aici se pot consulta mai multe date despre propunerea de proiect "RoHilac" un proiect de studiu al structurii si dinamicii populatiilor de sacal auriu, propus de Crispus NGO Sibiu, inca din anul 2011.

    Pentru ARBDD, (gestionarul unic al faunei din perimetrul RBDD), in baza unui protocol semnat la 5 aprilie 2021, Crispus a intocmit un raport tehnic, prin care se recomanda recoltarea unui numar maxim de indivizi din specia de sacal auriu numai in scop stiintific si doar cu participarea institutiilor de cercetare sau al specialistilor cinegeticieni, membri AME si a personalului medical veterinar din cadrul ANSVA Tulcea sau USAMV Cluj Napoca.


    Dincolo de acest raport tehnic prezentat in luna aprilie, masura actuala propusa de minister este cota maxima de exterminare (mai mare de 80%) pentru aceasta specie, pe tot teritoriul tarii, unde exista fonduri cinegetice care au prezentat efective estimate de sacal auriu. Aici, Crispus Sibiu, nu a reusit sa stabileasca inca un acord de parteneriat cu domnul ministru Barna Tanczos, autoritatea de management al faunei salbatice dand practic unda verde exterminarii hilacului pe tot teritoriul national. Reamintim ca specia de sacal auriu este incadrata in Anexa 5a (mamifere de imporanta comunitara) alaturi de capra neagra, pentru aceste specii, fiind necesare studii de monitoring inaintea oricarei masuri de control letal.

    Pentru Delta Dunarii, noua administratie (Guvernatorul ARBDD) are ca si platforma de lucru, un program bine structurat la a carui elaborare au participat organisme si asociatii cu direct interes pentru managementul durabil al resurselor din Delta Dunarii, Consiliul Consultativ "Delta Vie", un document public de la data de 5 martie 2021 (Versiunea completa aici).

    Un Grup care la masura "Conservarea Biodiversitatii" admite si propune:

"Măsuri pentru stoparea înmulțirii necontrolate a animalelor fără stăpân considerate periculoase pentru ecosistem sau pentru om (câini fără stăpân, șacali)"

    Crispus NGO Sibiu prin Departamentul de Ecologie sustine studiul ecologiei populatiilor de sacal auriu din Delta Dunarii inaintea oricaror masuri de management, conform Articolului 38, litera d), OUG 57/2007. In raportul tehnic se prezinta situatia de risc prin care in delta Dunarii, masura de vanatoare poate produce un "efect de bumerang" asupra populatiilor de sacal auriu care au atins capacitatea de suport a habitatului intre anii 2015-2018.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu