Contact Us

Departamentul de Ecologie al ONG Crispus Sibiu

Danube Delta in 2010

Danube Delta in 2010
Danube Delta in 2010

vineri, 4 noiembrie 2016

Pachetul 4S4S, "4 Solutii pentru 4 Specii" la initiativa Crispus

COMUNICAT DE PRESA (AICI)

Departamentul de Ecologie al ONG Crispus Sibiu a propus un pachet de patru solutii pentru  cele 4 specii prioritare de carnivore pentru care ministrul Mediului a declarat ca nu va mai emite ordin de derogare de la normativele europene si romanesti in vigoare prin care se interzice vanatoare lor.

Pozitia publica este luata dupa ce AGVPS, organizatie cu care Crispus are stabilit un protocol de colaborare pentru conservarea si managemntul durabil al faunei salbatice din Romania, a solicitat punctul de vedere cu privire la interzicerea totala a vanatorii pentru carnivore specii prioritare asa cum prevede legislatia UE. Desigur, exista ambiguitati si exceptii explicate clar in Directiva Habitate pe care Crispus a dorit sa le faca publice. 

Solutiile din pachetul 4S4S "4 solutii pentru 4 specii" propus de catre Departamentul de Ecologie al ONG Crispus Sibiu pentru protectia stricta si conservarea carnivorelor - specii prioritare in Romania impreuna cu asociatiile vanatoresti


1) Identificarea de zone critice cu risc crescut de conflict om-carnivore mari, in special in zone de ses si deal unde au loc activitati de pasunat si in vecinatatea satelor izolate in zone de deal impadurite, etc. pentru a se putea justifica pe viitor o inlaturare a specimenelor problema care sa satisfaca masurile de protectie a populatiei in conformitate cu Articolul 16, Alineatul (1) litera (c) prin care sa se identifice efecte benefice de importanță majoră asupra mediului, de siguranta a populatiei. In aceste zone, bine delimitate si integrate in harti regionale trebuie alcatuite echipe mixte de actiune: (vanator, ecolog, medic veterinar, politie). Pentru a veni in sprijinul acestor echipe se pot formaliza contracte de munca si proiecte cu sprijinul financiar al autoritatilor locale, consiliilor judetene sau primariilor. 


2) Monitorizarea populatiilor de carnivore mari cu metode stiintifice directe si indirecte (termografie de la distanta, videocamere cu senzori de miscare, colare, geoprocesare a hartilor cu efectivele in sisteme de informare geografica GIS, radiolocatie, GSM, GPS, etc.) la cel mai inalt nivel in paralel cu metodologia clasica (SNVP Romsilva, AGVPS) agreata dealtfel si recunoscuta de Crispus NGO Sibiu. Pentru aceasta Ministerul Mediului va trebui sa isi dea concursul si sa ajute la proiecte nationale si regionale majore finantate din fonduri europene. 


3) Turismul in cabanele de vanatoare cu organizarea de expeditii stiintifice, stagii si cursuri organizate de organizatiile de mediu, vanatori si de organizatiile vanatoresti. In prezent exista pachete turistice pentru fotografiere de urs pentru care turistul plateste chiar si 1000 de euro. Se pot dezvolta astfel noi structuri de valorificare a patrimoniului natural, a carnivorelor mari atat de reprezentative pentru tara noastra prin alte metode neinvazive si prietenoase cu mediul. 


4) Recoltarea selectiva a specimenelor problema pentru a satisface masurile mentionate la Articolul 16 alineatul (1) literele (a) si (b) pentru a proteja fauna si a evita daunele majore in afara zonelor critice identificate. Pentru aceasta activitate Crispus NGO Sibiu propune o dezbatere in spatiul public in urmatoarea perioada la care sa participe reprezentanti ai asociatiilor vanatoresti afiliate AGVPS si neafiliate dar si reprezentati ai ONG-urilor de mediu si din cadrul Ministerului Mediului si Consiliului de Vanatoare. 


Comunicatul-document emis de catre ONG Crispus Sibiu, Departamentul de Ecologie la data de 3 noiembrie 2016 este public.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu