Contact Us

Departamentul de Ecologie al ONG Crispus Sibiu

Danube Delta in 2010

Danube Delta in 2010
Danube Delta in 2010

vineri, 8 ianuarie 2016

DANUBIUS 2015, Winter wildlife survey

Danubius Jackal Camp 2015

de Ovidiu C. Banea 

In perioada 14-18 decembrie 2015 a avut loc expeditia Danubius Jackal Camp 2015, un studiu de monitorizare a ecosistemelor specifice hilacului (sacalului auriu) din arii naturale din centrul, sud-vestul si estul Romaniei. Lunca Muresului, Calnic-Plostina-Rosiuta-Motru-Strehaia, Ianca-Sutesti-Movila Miresii-Tepes Voda, Braila-Tichilesti si Crisan-Caraorman au fost principalele locuri unde s-a desfasurat actiunea.  Expeditia a fost organizata de catre Departamentul de Ecologie al ONG Crispus Sibiu si Asociatia Biotur (o asociatie noua, care nu are deocamdata personalitate juridica). S-a urmarit obtinerea de date noi de densitate a hilacilor in zone propuse de ecolog-biolog Ovidiu C. Banea si ecologul Cristian R. Papp pentru a initia o colaborare mai ampla pentru modelare de habitat la scara europeana cu metode matematice, GIS si GLM cu colegul Nathan Ranc de la Univ Harvard.  Au mai participat ecologii Radu Mot (Lunca Muresului), Roxana Papp, Jennifer Hatlauf (specialist in ecologia si managementul faunei salbatice din Austria) si Cristian Mititelu (Delta Dunarii). Comunicat de presa

Rezultate:
S-au obtinut raspunsuri de la 13 grupuri teritoriale GT (aprox 39 hilaci) dupa cum urmeaza: Lunca Muresului 4 GT, Calnic-Motru-Strehaia 0 GT, Ianca-Sutesti-Movila Miresii 4 GT, Braila-Tichiesti 0 GT, Crisan-Caraorman 5 GT.
La intoarcere din delta, s-a discutat la sediul ARBDD o posibila colaborare privind studiul speciei si pe viitor. S-a mentionat si vanatoarea ilegala la hilac in delta, cu studiu de caz aici. Interlocutor a fost doamna Ing. Viorica Basca intrucat guvernatorul ARBDD, Ing. Lucian-Eduard Simion era in deplasare de serviciu.
Chiar daca vanatoarea se permite (de catre academia romana??? ce for???) in lunile decembrie si ianuarie pentru speciile considerate invazive (hilac si mistret). De unde specia invaziva sacal? in ce baza legala? sau stiintifica? pe ce criterii se stabileste invazibilitatea unei specii?
In 18 decembrie 2015, la sediul AGVPSR din Bucuresti, a avut loc o intalnire intre presedintele executiv AGVPS Dr. Ing. Neculai Selaru, managerul general WWF Romania Dr. Biol. MSc. Orieta Hulea, coordonator proiecte arii protejate si urs WWF Ecol. MSc. Cristian R. Papp si Ecol. MSc. Ovidiu C. Banea (Departamentul de Ecologie al ONG Crispus Sibiu). 
Discutia, mai mult informala, a avut subiecte variate, in special legate de vanatoarea la urs, de monitorizarea si stabilirea efectivelor la urs in Romania cu tehnici moderne si de o posibila colaborare la nivel national intre AGVPSR si WWF pentru o actiune de monitorizare a faunei salbatice intr-un mod integrat in ecosisteme specifice hilacului (sacalului auriu). Desigur, o viitoare intrevedere este absolut necesara pentru formalizarea si inceperea colaborarii intre aceste entitati. 

Actiuni viitoare:
In ceea ce priveste Departamentul de Ecologie al ONG Crispus Sibiu vom raporta intr-un mod deschis rezultatele colaboratorilor nostri de fiecare data. Astazi putem spune ca hilacul (sacalul auriu) are o densitate mult mai mica in zona Crisan-Caraorman ajungand de la 11 GT (33 sacali) in 2012 la 5 GT (15 sacali) in decembrie 2015. Este ingrijorator si faptul ca pe teritoriul deltei Dunarii, hilacii sunt considerati specie posibil invaziva fara nici un studiu si fara a se avea in consideratie nici macar o caracteristica a speciilor invazive.
Cu ARBDD, WWF Romania si AGVPSR vom initia o colaborare continua si vom oferi sprijin tehnic si stiintific pentru aprecierea efectivelor de hilac pe tot teritoriul Romaniei. Dorim de asemenea o colaborare pentru analiza ecologie speciei prin studiu de continut gastric la exemplarele extrase accidental sau in partide controlate unde exista cote de recolta elaborate riguros in baza planului de monitoring prealabil managementului.
Calling stations

fieldwork on the boat

BAM on Jacob channel, Danube Delta

Urme de hilac (Canis aureus, L 1758)

Jennifer Hatlauf, specialist in management and ecology of wildlife
Here, recording jackals in Danube Delta Biosphere Reserve

droppings


Cristian & Roxana

Cristian & Cristi Mititelu

Sf Gheorghe

DDBRA, Tulcea

near Ianca, SE Romania


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu