Comunicat de presă
2nd National and 2nd International
Golden Jackal Colloquium in Romania
2NJC & 2IJC
"Coabitarea Canidelor Sălbatice cu Oamenii: Șacalul Auriu, Vulpea și Lupul - Interacțiuni și Ecologie"
"Wild Canid Coexistence with Humans:
Golden Jackal, Red Fox, and Wolf -
Interactions and Ecology"
Luni, 10 iunie 2024, ora 8:30, ICB Cluj-Napoca, România
PRESENTATIONS:
GIORGOS GIANNATOS HERE
JENNIFER HATLAUF
CRISTIAN REMUS PAPP
NUNO GUIMARAES
THODOROS KOMINOS
OVIDIU BANEA HERE HERE
AGENDA EVENIMENTULUI Link AGENDA
Secția de Ecologie a ONG Crispus Sibiu și WWF România, cu sprijinul Institutului de Cercetări Biologice Cluj-Napoca (Facultatea de Biologie și Geologie, Secția Ecologie Sistemică și Conservare din cadrul Universității Babeș-Bolyai), organizează a doua ediție națională și internațională a Colocviului despre Șacalul Auriu din România (2NJC & 2IJC) cu tema "Coabitarea Canidelor Sălbatice cu Oamenii: Șacalul Auriu, Vulpea și Lupul - Interacțiuni și Ecologie". Evenimentul va avea loc luni, 10 iunie 2024, începând cu ora 8:30, la Institutul de Cercetări Biologice Cluj-Napoca.
Programul colocviului, care se va desfășura între orele 8:30 și 12:00, include prezentări susținute de experți din România și din străinătate. Giorgos Giannatos din Grecia va deschide sesiunea cu o prezentare despre rolul ecologic și perspectivele de conservare ale șacalului auriu în preajma fermelor de ovine, capre și vaci din Grecia. Thodoros Kominos va discuta despre rolul lupilor și șacalilor în protecția mediului și procesarea carcaselor în Grecia, monitorizarea fiind realizată prin drone și imagini termice.
Jennifer Hatlauf din Austria va prezenta provocările privind monitorizarea șacalului auriu în zone noi de colonizare și aspecte de legislație și de management, iar Nuno Guimarães din Slovacia va discuta despre interacțiunile și dinamica interanuală dintre lupi, șacali aurii și alte specii de interes vânătoresc în Slovacia.
România va fi reprezentată de Cristian-Remus Papp, care va vorbi despre miturile mediatice, realitatea ecologică și contribuția șacalului auriu la echilibrul natural, și de Ovidiu Constantin Banea, care va prezenta dinamica populațiilor de șacali aurii și vulpi în România, cu accent pe monitorizarea bioacustică și studiul sonogramelor, aducând date recente din Delta Dunării.
Comunicările vor fi transmise și online, accesul fiind posibil prin linkul https://meet.jit.si/2njcand2ijccluj-napocaromania.
Evenimentul se va încheia cu o dezbatere comună și rezoluții privind măsurile de limitare a conflictelor dintre fermieri, agricultori, vânători și șacalul auriu. Accesul la eveniment se va face pe baza unui act de identitate. Organizatorii evenimentului sunt Cristian-Remus Papp (ICB, UBB, WWF) și Ovidiu C. Banea (Crispus Sibiu). Pentru mai multe informații și detalii, vă rugăm să contactați organizatorii la adresele de email menționate anterior.