Contact Us

Departamentul de Ecologie al ONG Crispus Sibiu

Danube Delta in 2010

Danube Delta in 2010
Danube Delta in 2010

marți, 18 mai 2021

Pagubele produse de sacalul auriu in randul ovinelor nu sunt centralizate

    Departamentul de ecologie al ONG Crispus Sibiu colecteaza date despre atacul sacalului auriu la ovine. Se cunoaste acum foarte bine ca aceste atacuri pot exista, insa nu exista date oficiale in Romania care sa demonstreze acest tip de hrana in dieta sacalului auriu. In general, atacurile la ovine se produc pe timpul noptii in zone semiurbane sau cu actiune antropica intensa, unde exista pasunat liber, iar oile sunt lasate fara paza pe timpul noptii. Conform Legii 407 /2006, statul ar trebui sa compenseze pierderile produse crescatorilor de nimale cu 80 euro / exemplar. La aceasta data nu exista niciun plan de management al speciei de hilac sau sacal auriu in Romania, desi sacalul auriu este un mamifer din categoria mamiferelor cu importanta comunitara. 

    Conform OUG 57/2007 care transpune Directiva Habitate a Comisiei Europene, pentru speciile de interes comunitar, se pot efectua masuri de management numai in baza unor studii de monitorizare atenta a speciei care se transmit comisiei europene tot la 6 ani. In Romania, cotele de recolta la specia de sacal auriu pentru actualul sezon de vanatoare 2021-2022 depasesc 80 % cu un efectiv total aprobat de 16.765 de indivizi. 



sâmbătă, 8 mai 2021

Fara braconieri: Unde este trofeul lui Arthur? Nu trageti dom´ Semaca!

Uciderea ilegala a unui urs in Romania ascunde doua enigme: Destinatia trofeului si numarul de ursi 


La data de 15 martie 2021, o comisie de specialitate a evaluat un exemplar de urs extras din natura prin vanatoare la panda, la data de 13 martie 2021, actiune organizata pe raza fondului cinegetic 25 Ojdula, fond gestionat de AVPS Botos, Judetul Covasna. Trofeul ar fi trebuit sa ajunga la printul Emanuel von und zu Liechtenstein, conform raportului oficial, dupa cum relateaza inpolitics.ro.

Agent Green, o organizatie de mediu, a dezvaluit faptul ca exemplarul de urs ar corespunde unui mascul adult cu valoare a trofeului de 592,8 puncte C.I.C.

Conform specialistilor de la ACDB Vrancea, acest exemplar ucis ar putea corespunde ursului mascul observat de mai multa vreme la granita fondului 25 Ojdula, fondul cinegetic unde a fost organizata vanatoarea de interventie.

Controverse:

In timp ce, intr-o scrisoare despre care relateaza Kronen Zeitung din Austria, printul sustine ca a participat la vanatoare si ca nu l-a impuscat pe Arthur, domnul ministru Barna Tanczos sustine ca "prințul nu a plecat în Austria cu trofeul lui Arthur, considerat cel mai mare urs identificat în România".

Prințul susține că nu ursul Arthur ar fi animalul pe care l-a împușcat el, iar asta se poate documenta cu imagini. Prințul spune că ursul pe care l-a împușcat se afla la 250 de metri de casele oamenilor și în felul acesta a eliminat un pericol.

Daca domnul ministru afirma ca exemplarul ucis est Arthur si Printul Emanuel von und zu Liechtenstein spune ca el nu l-a ucis pe Arthur, se poate spune cu usurinta (avand in vedere prezumtia de adevar din ambele parti) ca exista cel putin doua exemplare de urs eliminate. 

Pe fisa de evaluare din data de 15 martie 2021 in care comisia de specialitate analizeaza trofeul de 592,8 puncte este trecut numarul de crotaliu RO673894, insa la data de 19 martie 2021, in Raportul asupra actiunii derulate in baza derogarii Nr 7, completat de catre AVPS "BOTOS" la numarul de crotaliu sunt trecute doua numere RO673894 (cel al lui Arthur) si RO0673895.

Oare ursul Arthur face cat doi? Sau poate ca la vanat se pun doua numere la tendoane? Ca la bovine si ovine se pune acelasi numar in ambele urechi. Crotalierea vânatului recoltat legal în fondul de vânătoare se efectuează în fondul cinegetic, înainte de părăsirea acestuia!



De unde apare acest crotaliu RO0673895?

In loc de concluzii:

Faptul ca nu exista cadru legal pentru vanatoare la urs aduce imediat solutii alternative de a produce profit de pe urma acestui emblematic mamifer din Carpati: bearwatching la hrana (consecinte nedorite pe termen lung), braconaj care se practica la nivel local sau cu invitati de onoare.

Ministrul Barna Tanczos a facut ceva bun: 1) A redus la 15 zile (de la 60 de zile) termenul la care trebuie identificat exemplarul problema si efectuata interventia. 2) "Extragerea exemplarului trebuie facuta exclusiv de catre personalul tehnic al gestionarului fondului cinegetic care solicita derogarea. Nicio persoana care nu indeplineste acest criteriu nu poate participa la interventie". Sursa: Facebook Barna Tanczos

Cu alte cuvinte, ceea ce spune Gabi Paun, pe buna dreptate, sa se permita unui jandarm sau a unui inspector de la Garda de mediu participarea la vanatoare, este de neimaginat! Doar daca jandarmul sau inspectorul sunt personal tehnic al asociatiei de vanatoare.

Ce zice Lascarica? "Nu trageti dom´ Semaca!".

Intretimp cotele de recolta la hilac aprobate de domnul ministru Barna Taczos sunt de 86,6%. In ultimii doi ani, au cazut in bataia pustii, conform datelor oficiale, 19.396 de sacali aurii (vezi AICI comunicatul de presa Crispus NGO Sibiu).