In perioada 28 aprilie - 1 mai 2017 Departamentul de Ecologie al ONG Crispus Sibiu Romania organizeaza o actiune complexa de monitorizare bio-acustica in sisteme ecologice specifice hilacului (sacalul auriu) in Delta Dunarii si in aria naturala de control din Gura Dobrogea. Adresa si solicitarea de colaborare pentru ARBDD a fost trimisa pe data de 18 aprilie 2017. Aici se pot vedea statiile de chemare si scopul principal al actiunii.
Danubius Jackal Camp 2017 are ca scop principal stabilirea datelor de densitate si compararea acestora cu datele obtinute in anul 2010 publicate in Acta Zoologica Bulgarica aici, 2012 si 2015. Un interes particular il constituie “laboratorul Crispus de la Ciotica” situat pe malul marii (Complexul Sacalin-Zatoane), unde echipa va instala 4 camere cu senzori termici si de miscare, pentru a urmari comportamentul speciei si alcatuirea relatiilor interspecifice in teritoriul de vizuina si teritoriul de hranire.
Este pentru prima data cand se urmareste evolutia populatiei de hilac si stabilirea de dinamica in aceleasi statii de chemare pe o perioada de 7 ani.
Echipa de cercetatori este alcatuita din 4 membri cu intense activitati in domeniul ecologiei speciei de hilac: Attila Farkas (Romania) inginer de cinegetica cu specialitate in managementul vietii salbatice, Carlo Comazzi (Italia) inginer de sunet cu specializare in cresterea si bunastarea animalelor, premiu anual 2014 din partea Wildlife Sound Recording Society pentru o inregistrare a doua specimene de hilac in NE Italiei, Francesca Nemola (Italia) biolog si etolog cu preocupari pentru ecologie comportamentala a speciei de hilac si Ovidiu Banea (Romania) ecolog-biolog specialist in managementul si gestiunea sistemelor ecologice terestre si de coasta. Deplasarea in zonele de lucru se va face cu autoturism personal iar in delta cu ambarcatiunea “Laura” capitan Ion Panait. ARBDD este partener Crispus NGO Sibiu inca din anul 2009.