Contact Us

Departamentul de Ecologie al ONG Crispus Sibiu

Danube Delta in 2010

Danube Delta in 2010
Danube Delta in 2010

marți, 14 martie 2023

La Dolj, autoritatea de stat și vânătorii sunt depășiți de situația șacalilor

 Atacurile șacalilor în județul Dolj


Știre Digi 24 (AICI):
Potrivit Prefecturii Dolj, o gospodărie din comuna Rojişte, judeţul Dolj, a fost atacată în noapte de sâmbătă spre duminică (11 martie 2023) de o haită de şacali, iar zeci de oi au fost omorâte de animalele sălbatice.

Știre Observator Antena 1, 13.03.2023:
Acum prefectul Dan Diaconu cere vânătoarea pe timpul nopții (AICI): "Adăpostul s-a transformat în scena unui film de groază. Animalele n-au avut nicio şansă. "Pe unde să iasă? Că erau închise aici. 14 adulţi şi 19 miei", spune unul dintre ciobani. Pagubele sunt uriaşe. "În jur la 400 de milioane (n.r. 40.000 de lei) că ele aveau miei mari, aveau în jur la 24, 25 de kilograme", a declarat Daniel, cioban. Iar fermierii se tem acum pentru siguranţa lor."
"Chiar dacă am solicitat să se mărească cota de vânătoare, problema majoră cu care ne confruntăm este că ar trebui să primim aprobare pentru a fi vânate noaptea", a declarat Dan Diaconu, prefect Dolj."

UN PRIMAR REALIST, Sorin Sandu, Comuna Călărași, județul Dolj:

"În urmă cu o săptămână şi în comuna Călăraşi, judeţul Dolj, o fermă de oi a fost atacată de şacali, primarul comunei susţinând că de vină este "toată lumea", pentru că şacalii vin în sat, pentru că au terminat fauna din câmp. "Şacalii şi-au părăsit habitatul obişnuit şi au atacat sălbatic în sat, în curtea omului. De vină, ca de obicei, toată lumea. Deci, fără terenuri cultivate în totalitate, cu pârloage peste tot şi cu gunoaie alimentare în jurul satului, şacalii sunt şi vor fi invitaţii noştri", susţine primarul comunei Călăraşi, Sorin Sandu." https://www.digi24.ro/stiri/o-gospodarie-din-dolj-a-fost-atacata-de-o-haita-de-sacali-zeci-de-oi-au-fost-omorate-2279935

Vânătoarea în județul Dolj a ajuns la cotele maxime pe țară!

Deși declarațiile autorităților par rupte de realitate, ca și cum vânătorii din județul Dolj ar fi stat cu mâinile în sân în toți acești ani de când șacalii și-au stabilit efective impresionante aici, presiunea de eliminare cu pușca este impresionantă ajungându-se acum, pentru sezonul de vânătoare 2022-2023 să se aprobe o cotă de extracție a 2054 de exemplare din specia șacal, Dolj devenind astfel județul cu cota de vânătoare cea mai mare din România.



"Judeţul Dolj se întinde pe o suprafaţă de 7.414 km2, respectiv 3,1% din teritoriul României, fiind al VII-lea judeţ ca mărime al tării. Fluviul Dunărea străbate partea de sud a judeţului pe o distantă de 150 km, formând totodată graniţa cu Bulgaria." (AICI).

Daunele la fermele de oi au fost raportate la Rojiște și la Călărași, două comune situate pe malul stâng al Jiului. La Rojiște, conform datelor oficiale prezentate de Ministerul Mediului, vânătorii de la AVPS Kora au împușcat 35 de șacali în sezonul 2019-2020, 33 de șacali în 2020-2021, 34 de șacali în 2021-2022, iar acum, până la 14 mai 2023, vânătorii au cotă de extragere de 34 de șacali, doar pe acest fond cinegetic.


Din reportajele menționate la începutul acestui articol reiese că oile nu au fost păzite pe timp de noapte, fiind doar închise în adăposturi pe timp de noapte. Datele și cercetarea la fața locului sunt neconcludente, nu se precizează numele fermierilor și datele de "senzațional jurnalistic" sunt obținute de la un alt cioban pe  numele său Daniel care spune că "șacalii au prădat miei de 25-30 de kilograme".

Prin simpla analiză a datelor de caracter public referitoare la managementul efectivelor de șacal auriu prin ucidere cu pușca prezentate pe site-ul Ministerului Mediului se poate observa o preocupare constantă a autorităților și a vânătorilor pentru reducerea numărului mare de șacali din județul Dolj. 

Protecția animalelor domestice rămâne insă la un nivel rudimentar care arată deficiențele economice din județ atât pentru gospodărirea animalelor domestice și protejarea acestora în fața șacalului, a protecției faunei de interes cinegetic în fața șacalului, dar mai ales deficiențele de management a gunoielor menajere și a mortăciunilor, care există la tot pasul așa cum bine spune primarul comunei Călărași.

2023 © CRISPUS NGO SIBIU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu