Contact Us

Departamentul de Ecologie al ONG Crispus Sibiu

Danube Delta in 2010

Danube Delta in 2010
Danube Delta in 2010

luni, 5 iulie 2021

Ministrul Barna Tanczos "bot in bot" cu ursul la Bixad

Ordonanta de Urgenta si ursul de la Bixad

Astazi, in drum spre servici, domnul ministru Barna Tanczos s-a intalnit cu ursul. Domnul ministru lucreaza la Bucuresti si la ora 9.36 a postat o fotografie cu ursul intalnit probabil pe la 6 dimineata cand trecea prin Bixad, avand in vedere ca drumul cel mai scurt pana la Bucuresti dureaza 3 ore jumatate si luand in vedere ca postarea a fost facuta de la Bucuresti.
Tot astazi, OUG privind interventia pentru ursii care nu se sperie de om si care vor fi impuscati intra in dezbatere interministeriala pentru a fi ulterior aprobata.


Foto: Facebook Barna Tanczos

În perioada 5-9 iulie, la Baile Tusnad, un oras la 7 km de Bixad, 45 de studenti de la linia maghiară ai Facultății de Biologie și Geologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca vor inventaria și vor studia gardurile electrice ale tuturor gospodăriilor, clădirilor publice sau a altor categorii de proprietăți din oraș și eficacitatea măsurii preventive. Scopul colectării datelor este de a înțelege mai bine profilul gospodăriilor/curților vizitate de urși și a celor care nu sunt vizitate de urși, anunta UAT Baile Tusnad pe pagina de facebook.
Foto: Facebook Barna Tanczos

Foto: Facebook Barna Tanczos


Zona Baile Tusnad, Bixad, Lacul Sfanta Ana poate reprezenta o zona pilot de analiza a masurilor pentru a limita patrunderea ursului in intravilan. Totusi, o monitorizare atenta si o calculare a densitatii locale a ursului pe tot perimetrul zonei cu toate fondurile cinegetice este de dorit in paralel cu aceste actiuni de interventie rapida. 
Conform domnului ministru Tanczos, pentru acest urs, chiar daca observatia a fost facuta inainte de zorii zilei, se poate interveni.

Barna Tanczos, ministrul mediului:<< "Conform proiectului de ordonanță și a procedurilor aferente, dacă ”animalul a fost observat ocazional în intravilan” sau „animalul nu se retrage la observarea oamenilor”, acest eveniment va putea fi clasificat cu risc redus și se va putea interveni pe baza procedurii de intervenție: prin ”îndepărtarea prin alungare” din intravilanul localității " >>

Se observa lipsa detaliilor de biologie a ursului, de comportament diurn, in acest caz fiind evidenta activitatea ursului in zorii zilei, inainte de ora 7 dimineata. OUG ar trebui sa cuprinda si aceste aspecte cu particularitatea orei la care a fost observat ursul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu