TREI ECOURI 2025, 5-7 aprilie 2025
Acțiunea de monitoring integrat și de studiu holistic al sistemelor ecologice specifice hilacului sau șacalului auriu “Trei Ecouri 2025” a avut următoarele obiective principale:
1) Calcularea densității și al procentului de dublaj pe fiecare stație în același sezon de monitoring (iarna 2025).
S-au înregistrat 7 grupuri teritoriale pe trei transecte cu un total de 22 stații de chemare amplasate pe o distanță de 63 de kilometri: 7 stații (Grindul Lupilor), 8 stații (Crișan-Caraorman) și 7 stații (Letea-Sfiștofca). Dublajul de răspuns față de înregistrările din luna februarie (acțiunea "Glasul Auriu 2025") a fost de sub 25%, ceea ce arată că metoda de stimulare bioacustică trebuie completată cu alte metode de identificare și montoring: video trapping și aplicarea de colare cu GPS fiind doar două din metodele pe care Crispus Sibiu le folosește.
2) Instalarea de camere 4G GPS cu senzori de mișcare, IR și autonomie solară pentru analiza măsurilor de ecologie aplicată la o fermă cu regim “galben”, unde la ultima măsurătoare s-au identificat 14 grupuri de șacali aurii (42 de indivizi) pe o singură stație și unde au existat doar în ultimii trei ani acțiuni continue de eliminare anuală a 80-110 indivizi aparținând acestei specii. Această fermă a avut în ultimele două săptămâni două atacuri la viței care au dus la sacrificarea acestora.

Membrii Crispus însoțiți de inginerul de mediu Daniel Perez Vazquez, expert GOJAGE și cunoscător al conflictului om - lup iberic în regiunea din nordvestul Spaniei, au instalat aici, la ferma cu "grad galben" de protecție, două camere cu senzori de mișcare.
3) Instalarea unui gard electric și evaluarea de eficiență.
În noaptea de 5 spre 6 aprilie 2025, echipa "Trei Ecouri" a instalat 1000 de metri de gard electric de 20W pe două fire la ferma unde au avut loc atacuri ale șacalului asupra vițeilor.
4) Realizarea unei gropi pentru îngroparea materiilor organice, hoituri.
Acest obiectiv rămâne de discutat și analizat pentru viitorul proiect și ca măsură de implementat într-un eventual Plan de acțiune, conservare și de management al sistemelor ecologice specifice șacalului auriu în Rezervația Biosferei Delta Dunării de către reprezentanții autorității de stat, întrucât modificarea habitatului este interzisă în perimetrul RBDD.
5) Stabilirea patronului de patrulare între core area și zona de hrănire prin acolarare de indivizi tineri prin construirea unei cuști speciale.
În acest scop, Crispus NGO Sibiu a solicitat Permisul de cercetare către ARBDD, având în vedere prevederile din procedura aprobată de
ORDINUL nr. 410 din 11 aprilie 2008 publicat în Monitorul Oficial nr. 339 din 1 mai 2008, ARBDD este instituție de stat competentă și abilitată pentru pentru eliberarea autorizației de mediu de capturare conform Articol 2, litera i)
Autorizația de mediu a fost obținută pentru capturarea în vederea acolarării. În vederea efectuării de măsurători și de acolarare pentru analiza activității de deplasare între core area și zona de hrănire se vor cere autorizații pentru un număr de până la 50 de indivizi / an, conform legii și în condiții care să evite la maximum suferința animală. Cercetătorii INCDDD Tulcea vor fi invitați la aceste acțiuni, iar ARBDD va supraveghea aceste activități.
Pe parcursul acțiunii din luna aprilie s-au instalat două capcane umane de prindere de exemplare din specia șacal auriu în vederea acolarării cu sistem GPS TRK935. O capcană fabricată în România, tip tunel și prevăzută cu sistem dublu de prindere a fost instalată pe Grindul Dranov, pe pășunea de lângă o fermă unde abundența relativă a speciei de șacal (pe o singură stație) a fost de 14 grupuri teritoriale / 7.07 kilometri pătrați (maxim istoric), iar altă capcană tip Tomahawk 608, marca Vevor a fost amplasată într-o zonă sălbatică de pe raza comunei Crișan. Ambele camere au rămas supravegheate 24h/24h cu sistem video 4G și alarmă de prindere, fiind supravegheate de către personal care locuiește în zona de studiu. Cușcă de captură “humane trapping” cu pedală
Măsurile de ecologie aplicată și ultimele date ale studiului actual ce continuă “Inițiativa
Ro-Hilac 2021-2024” au caracter științific și vor fi prelucrate pentru publicare în jurnal peer-review, întrucât Planul de management al speciei propus de către Crispus pentru România în cadrul ședinței ce a avut loc la Ministerul Mediului la
6 aprilie 2021 nu a fost implementat si nici nu a beneficiat de finanțare, inițiativa materializându-se numai pentru Rezervația Biosferei Delta Dunării unde a existat deschidere și colaborare continuă, deși nu au existat fonduri pentru aceste acțiuni.
Capcană Vevor (tip Tomahawk 608)

Fieldwork Crispus Sibiu
Verificarea sistemului video pentru camera 4G
Miruna Maria Matei, medicul veterinar al expediției
Daniel Perez Vazquez, Caraorman
Bivuac, la ora dimineții
În urma celor două stagii de monitoring bioacustic din decembrie 2024 și februarie 2025 ecologi din cadrul Crispus Sibiu și ACDB Vrancea au identificat
la nivelul a 67 de stații care acoperă 474 km2 (aproximativ 10 % din suprafața RBDD) un număr de 111 grupuri teritoriale de șacali, ceea ce ar corespunde pe timpul iernii la un număr de 222 - 333 indivizi și la o abundență de 444 - 555 șacali pe timpul toamnei, înaintea perioadei de dispersie. Prin extrapolare la suprafața de uscat a deltei ar exista în Delta Dunării un total de ~1.001 grupuri teritoriale, un număr situat țintre 2.002 și 3.003 indivizi pe timpul iernii, calculat la o
densitate de 2,34 grupuri teritoriale la 10 km2, cu mult peste densitatea calculată în anul anterior, dar și peste
densitatea din zona de control de la Sulimanca, densitate de 1.91 grupuri la 10 km2.
În ciuda măsurilor de extracție controlată a 250-300 de indivizi din specia de șacal auriu de către vânătorii AJVPS Tulcea, există acum confirmarea că specia are o adaptabilitate de reproducere mare și că managementul letal nu reprezintă o soluție optimă de ținere sub control a acestei speciei, ba dimpotrivă existând ipoteza că vânătoarea ar produce exact efectul contrar, de pierdere a teritorialității șacalilor și de înmulțire excesivă prin încrucișarea indivizilor juvenili reproductivi începând cu vârsta de 10 luni. Densitatea și numărul total de șacali au scăzut între 2022-2023 și 2023-2024, dar au crescut brusc în 2024-2025. Populația atinge un maxim în 2024-2025, ceea ce sugerează o creștere a abundenței speciei în Delta Dunării.
În aceste condiții, Crispus NGO Sibiu trage un semnal de alarmă și propune măsuri urgente de protecție a șeptelurilor fermierilor odată cu monitorizarea atentă a fermelor și de trecere rapidă la sisteme integrate de supraveghere a populațiilor.
În funcție de parteneriatul cadru și de implicarea factorilor locali, fermieri și primăriile din cadrul UAT unde sunt pagube însemnate, în perioada imediat următoare, Crispus Sibiu împreună cu ACDB Vrancea și WWF România vor propune ARBDD și INCDDD Tulcea un proiect mai amplu de monitoring integrat al sistemelor ecologice specifice șacalului auriu în Rezervația Biosferei Delta Dunării cu sisteme de geolocație și de înregistrare de sunete emise de șacali amplasate pe colare individuale, dar și prin amplasarea de sisteme Audiomoth. Un punct important în monitoringul integrat va fi reprezentat de amplasarea a 70 de camere de monitorizare cu sistem IR și cu senzor de mișcare cu reproducere instantanee folosind tehnologia 4G și 5G.
Date tehnice și costuri:
Total logistică: Cazare Pensiunea Cristian, închiriere transport Corsar plus barca 15Kw, gard electric 1000 cu 200 stalpi, cu panou solar si generator, 4 camere 4G, 3 colare GPS, doua custi de prindere humane trapping Vevor si tip tunel = 2100 Euro
Combustibil pentru transport în Delta Dunării, asigurat din parteneriat *140 Euro